Beste resolutie: 1024*768
startpagina
 
Productie
 
 


Van ISCA (1955-1987) naar SONIËN (1978-2004...)


Op 3 oktober 1978 werd de coöperatieve vennootschap ISCA failliet verklaard. Raymond Luppens, die in 1955 medestichter was van dit bedrijf, nam samen met zijn zonen Flup en Pips het initiatief om de werkzaamheden van Isca verder te zetten. Pips Luppens was reeds 5 jaar werkzaam geweest bij ISCA en had eveneens de opleiding wijnkennis beëindigd in de Hotelschool COOVI te Anderlecht. Flup Luppens, ook deeltijds werknemer in deze wijnfabriek, bewerkte sinds een paar jaar het ouderlijk serrebedrijf. Bij de uitverkoop van de inboedel van ISCA in november 1978 werd door de familie Luppens heel wat materiaal opgekocht.

Tientallen houten vaten van 600 tot 6000 liter, machines, champagnepupiters, en zo'n dertigduizend liter wijn werden met tractor en boerenkar naar Jezus-Eik verhuisd. Heel wat materiaal werd in de druivenserren opgeslagen terwijl er plannen gemaakt werden om naast dit bestaand serrenbedrijf een wijnkelder uit te graven.
Flup ging zich volledig wijden aan de druivenstiel en zou het oude bedrijf renoveren. Pips vond snel werk bij een groothandelszaak in wijn te Brussel en hield zich na de werkuren bezig in de garage van het woonhuis dat ondertussen was omgebouwd tot een wijnmakersatelier.

Hier werden reeds de eerste wijnen en aperitieven op fles getrokken. Zo ontstond reeds de lichtzoete "Keizerwijn" met muskaatsmaak. Ook sterke drank zoals Likeur Abdij Groenendael en witte borrel Juste Lips werden hier bereid. Er werden ook wat wijnen ingevoerd…en verkocht aan particulieren en plaatselijke horecazaken. In april 1979 werd aangevangen met het uitgraven van de wijnkelder. De bouw en inrichting gebeurde met " eigen handen" en met hulp van familie en vrienden.
Net voor de druivenfeesten van 1979 kon het bedrijf worden opengesteld voor de eerste bezoekers en werd in samenwerking met de Harmonie St. Martinus een decoratieve wijnstand opgebouwd in de feesthal. Ondertussen werden ook druivenserren en stookinstallatie gerenoveerd.

Vaak met materiaal dat in de streek werd opgekocht van uitstervende bedrijven. De grote vernieuwing kwam echter in 1992 toen de zestien serren werden omgebouwd tot een moderne warenhuiserre. In 1996 kwam er een nieuwe stookinstallatie, conform aan de milieuwetgeving, en eind 2000 zorgde een computerinstallatie voor een perfecte klimaatregeling. Ondertussen werd steeds gestreefd naar een natuurlijke teeltwijze. Vanaf 2000 wordt de stap gezet naar bio-teelt zodat de druiven volgens de strengste eisen in tuinbouw verzorgd moeten worden.

Na drie jaar van druivenverkoop ' in omschakeling' worden vanaf de oogst 2003 de " Soniëndruiven" voor honderd procent met biogarantielabel op de markt gebracht. Wat men in de druivenstreek steeds beweerde over de Belgische Tafeldruif is bij Soniën een door "BLIK" gecontroleerde erkenning geworden. Ook in de wijnproductie werd geïnvesteerd. Heel wat nieuw materiaal zoals wijnpers, afvulmachine, filterapparaat, stopmachine en roestvrije citernes droegen bij tot kwaliteitsverbetering dit echter zonder het ambachtelijk karakter te verloochenen.

Vooral de schuimwijn die door heel wat kenners wordt gewaardeerd, bleef volgens de "Artisanale Methode" bereid worden. In 1981 werd op de wijnkelder een hangar geplaatst die vervolgens werd toegebouwd om te kunnen dienen als winkel en ontvangstruimte. De betrekking die Pips bij de Brusselse wijnhandelaar had werd afgebouwd tot halftijds en vanaf april 1982 opgegeven om zich volledig in te kunnen zetten voor het eigen bedrijf. Maar ook nieuwe producten werden gelanceerd. In 1994 wordt een druivenborrel van 20% alcohol: de "Kelleborre'l" uitgebracht ter gelegenheid van de restauratie van de middeleeuwse Kellebron. Meteen een schot in de roos én een aanleiding om ook een " Welriekende" vermoutaperitief (1996) en later een Kriekenaperitief "Zuzeke's-Eik"(1999) toe te voegen aan het bestaande gamma.

Soniën " Het Paradijs van Druif en Wijn" bestaat 25 jaar en is ondertussen een belangrijke toeristische trekpleister geworden in Vlaams-Brabant. Talrijke verenigingen, scholen, gezinnen en toeristen krijgen hier een interessante rondleiding in familiale sfeer. In het najaar vierde dit bedrijf zijn 25-jarig bestaan en zette dan ook zijn deuren open voor het grote publiek tijdens de Open Bedrijvendag op zondag 5 oktober 2003. Voor deze gelegenheid werd een druif- en wijnleerpad ingericht doorheen het hele bedrijf.